Уманський НУС | сьогодні: 28.06.2020

Вплив різних обробок грунту на біологічну активність грунту та продуктивність сої

Автор(и) Горгулько Т.В., , младший научный сотрудник лаборатории биологического азота и фосфор, Інститут сільського господарства Криму НААН України
Рубрика Мікробіологія
рік 2014 номер журналу №2
cторінки 11-14 індекс УДК 633.31/37: 631.461
Індекс DOI
Аннотація Стаття присвячена дворічних досліджень впливу систем обробітку ґрунту на формування і функціонування мікробних асоціацій, активність ферментів у ризосфері грунту рослин сої при використанні різних систем обробітку ґрунту: обробіток ґрунту на глибину 22-24 см, поверхнева обробка на глибину 6-8 см, використання дисків на 12-14 см і без обробки - No-tіll технологія. Показано, що на формування микробоценоза в ризосфері грунту впливала і фаза розвитку рослин, і система обробки грунту. Виявлено, що в середньому за два роки чисельність амоніфікаторів у ризосфері сої збільшувалася на 23% до кінця вегетації рослин. Чисельність азотфіксуючих мікроорганізмів була високою у фазу дозрівання у варіанті з поверхневим обробітком ґрунту. Кількість целлюлозоразрушающих мікроорганізмів істотно збільшилося у фазу дозрівання сої у варіанті з No-tіll технологією (211,8-792,6х102 КУО/г а.с.п.), що свідчить про активний розпад целюлози. Виявлено, що каталазная активність зростала до фази стиглості бобів (13,1-17,4 мл О2/хвилину) і була максимальною при оранці. Встановлено, що оранка на глибину 22-24 см, поверхневий обробіток на глибину 6-8 см і дискування на 12-14 см забезпечили збільшення врожайності насіння сої сорту Фаетон на 0,16; 0,31; 0,39 т/га (11,9; 9,7; 5,2 %) у порівнянні з технологією No-tіll
Ключові слова біологічна активність, продуктивність
Завантажити файл    (завантажень: 203)