Уманський НУС | сьогодні: 29.06.2020

Зміна фенольних сполук ягід суниці сорту Полка під час зберігання

Автор(и) Заморська І.Л., кандидат с.-г. наук, доцент кафедри технології зберігання і переробки плодів і овочів, Уманський національний університет садівництва, Україна
Рубрика Первинна обробка продуктів рослинництва
рік 2014 номер журналу №2
cторінки 51-56 індекс УДК 634.75:577.1
Індекс DOI
Аннотація У статті представлені результати кількісного та якісного складу фенольних сполук суниці сорту Полка за холодильного зберігання упродовж чотирьох діб (температура 0 ± 1оС і відносна вологость повітря 90–95%). Встановлено, що фенольні сполуки ягід суниці сорту Полка представлені антоціанами – 77,6 %, флавонолами – 7,6, а решта – похідними кавової кислоти. Основними антоціанами ягід суниці сорту Полка є пеларгонідин-3-О-глюкозид (60,0 % від загальної суми антоціанів) та пеларгонідин-3-О-(6'-ацетил) глюкозид (23,6 %). Під час зберігання ягід суниці протягом чотирьох діб вміст пеларгонідин-3-О-глюкозиду в ягодах знизився на 11,5 %, а пеларгонідин-3-О-(6'-ацетил) глюкозиду – на 7,0 %. Натомість, вміст гідрооксикоричних кислот та флавонолів залишався стабільним. Втрати антоціанів не спричинили видимих змін забарвлення суниці.
Ключові слова суниця, зберігання, фенольні речовини, антоціани, флавоноли
Завантажити файл    (завантажень: 156)