Уманський НУС | сьогодні: 30.09.2020

ОСОБЛИВОСТІ ВИЯВЛЕННЯ ПАТОГЕННИХ БАКТЕРІЙ ТА КОНТРОЛЬ ЇХ ПОШИРЕННЯ У БІОТЕХНОЛОГІЧНОМУ ПРОЦЕСІ КУЛЬТИВУВАННЯ ПЕЧЕРИЦЬ

Автор(и) Іванова Т. В., кандидат с.-г. наук, , Національний університет біоресурсів та природокористування України (м. Київ)
Патика М. В., доктор с.-г. наук, , Національний університет біоресурсів та природокористування України (м. Київ)
Туліветрова К. Р., , , Національний університет біоресурсів та природокористування України
Рубрика 202 "Захист і карантин рослин"
рік 2020 номер журналу №1, 2020
сторінки 129-132 індекс УДК 632.3:606:63:635.8
Індекс DOI 10.31395/2310-0478-2020-1-129-132 (Лінк)
Аннотація Cтаття присвячена всебічному дослідженню фізіолого-біохімічних, мікробіологічних, морфолого-культуральних особливостей ізолятів патогенних бактерій за культивування печериці двоспорової. Предметом дослідження слугували ізоляти патогенних бактерій, виділені з грибів, які проявлялися як первинні інфекції на стадії активного росту гриба. У роботі використали біотехнологічні методи досліджень. За допомогою біохімічних методів визначали трофічні особливості патогенних бактерій з метою розробки біотехнологій щодо контролю їх поширення. Вивчено фізіолого-біохімічні властивості бактерій, реакції на розщеплення вуглеводів на синтетичному середовищі, оксидазну активність бактерій за методом Ковача та каталазну активність. У роботі науково обґрунтовано та доведено можливість розпізнавання отриманих ізолятів. На основі проведених досліджень ідентифіковано збудники бактеріозів даного гриба, які були типовими лише для печериці двоспорової. З’ясовано та проведено порівняльну характеристику властивостей бактерій з описаними раніше патогенами.
Ключові слова патогенні бактерії, печериці, діагностика, фізіолого-біохімічні властивості, ідентифікація
Завантажити файл    (завантажень: 47)