Уманський НУС | сьогодні: 25.04.2024

Хлібопекарські властивості зерна спельти залежно від удобрення

Автор(и) Господаренко Г.М., доктор с.-г. наук, професор кафедри агрохімії і грунтознавства, Уманський національний університет садівництва, Україна
Любич В.В., кандидат с.-г. наук, ст. викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна, Уманський національний університет садівництва, Україна
Полянецька І.О., кандидат с.-г. наук, викладач кафедри генетики, селекції та біотехнології, Уманський національний університет садівництва, Україна
Желєзна В.В., аспірант, , Уманський національний університет садівництва
Рубрика Агрохімія
рік 2015 номер журналу №1
сторінки 11-16 індекс УДК 664.7:633.111
Індекс DOI
Аннотація Наведено результати досліджень хлібопекарських властивостей зерна пшениці спельти, а саме, підвищення вмісту білка,клейковини, крохмалю і активності α–амілази за рахунок покращення умов азотного живлення. У середньому за два роки досліджень встановлено, що найбільше на показник вмісту білка та клейковини випливає застосування сульфату амонію та аміачної селітри у варіанті P60K60 + Nс.а.60 + N60. Вміст білка в зерні спельти, залежно від удобрення та року дослідження, становить 19,5–24,5 %. Найвищий показник вмісту білка становить 24,4 % у варіанті фон + Nc.а.60 + N60. Таким чином, найбільший вплив на вміст білка має внесення азотних добрив. На вміст клейковини в зерні спельти також найбільше впливає внесення азотних добрив. Дослідженнями встановлено високу ефективність першого підживлення сульфатом амонію, оскільки при цьому вміст клейковини є найбільшим – 53,7 % або більшим на 3 % порівняно з аміачною селітрою. Крім білка і клейковини на хлібопекарські властивості впливає вміст крохмалю, оскільки він є сировиною для бродіння. Доведено, що зерно спельти характеризується високим вмістом крохмалю. Проте поліпшення умов азотного живлення знижує цей показник до 57,0–59,0 % залежно від варіанту досліду. Встановлено, що зерно спельти має вищу кислотність зерна порівняно з пшеницею м’якою, для якої цей показник становить 3 град. Вища кислотність зерна спельти зумовлена більшим вмістом білка, оскільки підвищення вмісту білка зумовлює вищий вміст карбоксильних груп.
Ключові слова спельта, вміст білка, вміст клейковини, вміст крохмалю, кислотність
Завантажити файл    (завантажень: 492)