Уманський НУС | сьогодні: 25.04.2024

МЕТОДИ РЕГУЛЮВАННЯ ПРОЦЕСАМИ ФОРМУВАННЯ ВИСОКОПРОДУКТИВНИХ ПОСІВІВ ГРЕЧКИ

Автор(и) Полторецька Н. М., кандидат с.-г. наук, доцент, Уманський національний університет садівництва
Полторецький С.П., доктор с.-г. наук, професор кафедри рослинництва, Уманський національний університет садівництва, Україна
Білоножко В.Я., доктор сільськогосподарських наук, професор, , Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького
Рубрика Рослинництво
рік 2016 номер журналу №2, 2016
сторінки 64-69 індекс УДК 633.15:631.52
Індекс DOI
Аннотація Проблема збільшення виробництва зерна гречки, як надзвичайно цінної круп’яної культури, нині є досить важливою. Нестійкі врожаї цієї культури пояснюються тим, що, з одного боку, вона різко реагує на зміну погодних умов, з іншого – недостатня увага приділяється технології її вирощування. Тому в отриманні високих урожаїв цієї культури важлива роль відводиться як використанню адаптивних форм, здатних реалізувати свій генетичний потенціал продуктивності за нестабільних умов росту, так і вдосконаленню технології її вирощування. Важливо сформувати високопродуктивні посіви гречки, що забезпечуються високою індивідуальною продуктивністю кожної рослини фітоценозу та оптимальним розміщенням їх на площі. Вирішення цієї проблеми можливе за рахунок всебічного розуміння теоретичних основ формування врожаю рослинами. Ефективність продукційного процесу залежить від багатьох умов, у тому числі й від фізіологічних особливостей виду рослин. Чим повніший комплекс необхідних рослинам умов створюється, тим вищим буде врожай. У той же час, кліматичні чинники хоча і прогнозовані, але вони некеровані. Проблема управління продукційним процесом сільськогосподарських культур в агроекосистемах відіграє головну роль у рослинництві. При цьому, у зв’язку з прогнозованою глобальною зміною клімату і посиленням деградаційних процесів ґрунтового покриву, її значення в майбутньому ще збільшиться. Продукційним процесом рослин можна керувати за допомогою фізичної, хімічної та біологічної корекції. Використання цих методів корекції продуктивності рослин створюють необхідні умови для їхнього росту і розвитку, тобто створений базис врожайності сільськогосподарських культур. При цьому, біологічна корекція сприяє додатковому збільшенню врожаю та поліпшенню якості продукції рослинництва, а засоби біологічного захисту – його збереженню.
Ключові слова продукційний процес, методи фізичної, хімічної і біологічної корекції, елементи технології, урожайність, гречка
Завантажити файл    (завантажень: 340)