Уманський НУС | сьогодні: 25.04.2024

ІНТЕНСИВНІСТЬ ДИХАННЯ ПЛОДІВ ЧОРНОЇ СМОРОДИНИ, ОБРОБЛЕНИХ РЕЧОВИНАМИ АНТИМІКРОБНОЇ ДІЇ ЗА РІЗНИХ УМОВ ЗБЕРІГАННЯ

Автор(и) Осокіна Н.М., доктор с.-г. наук, професор, завідувач кафедри технології зберігання і переробки зерна Уманського національного університету садівництва, Уманський національний університет садівництва, Україна
Герасимчук О.П., кандидат с.-г. наук, доцент кафедри технології та переробки зерна, Уманський національний університет садівництва, Україна
Рубрика Первинна обробка продуктів рослинництва
рік 2017 номер журналу №1, 2017
сторінки 47-53 індекс УДК 634.7:664.8
Індекс DOI
Аннотація Викладені результати вивчення процесу інтенсивності дихання плодів чорної смородини оброблених речо- винами антимікробної дії під час зберігання без охолодження, в умовах холодильника та модифікованого газового середовища. Встановлено, що гальмування процесу дихання плодів відбувалось протягом перших 10–15 діб (контроль) та 25–30 діб (варіанти з обробкою), після чого його інтенсивність поступово підвищувалась і досягала клімактеричного підйому на 30–35 добу в плодах оброблених розчинами сорбінової кислоти та бензоату натрію зі зростанням показника на 10–29 % та 35–40 добу – оброблених розчином лимонної кислоти та етиловим спиртом зі зростанням показника на 6– 34 %, в залежності від сорту та року досліджень. Обробка плодів речовинами антимікробної дії дозволила розтягнути в часі настання клімактеричного підйому дихання, що сприяло продовженню тривалості зберігання плодів. Встановлено, що при закладанні на зберігання інтенсивність дихання плодів різко знижувалась з наступним її підвищенням в контрольних варіантах на 35 добу, тоді як у варіантах з обробкою їх речовинами антимікробної дії – на 65-ту добу. В цілому, холодильне зберігання плодів в умовах МГС дозволило подовжити період стабілізації процесу дихання до 20-ти діб у плодах без обробки (контроль) та 50-ти діб у варіантах з обробкою плодів речовинами антимікробної дії, що в свою чергу уповільнило процеси перезрівання плодів
Ключові слова плоди чорної смородини, речовини антимікробної дії, зберігання, модифіковане газове середовище
Завантажити файл    (завантажень: 356)