Уманський НУС | сьогодні: 25.04.2024

СОРТОВА ПРОДУКТИВНІСТЬ І ЯКІСТЬ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ЯРОЇ В УМОВАХ ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ

Автор(и) Герасимчук О.П., кандидат с.-г. наук, доцент кафедри технології та переробки зерна, Уманський національний університет садівництва, Україна
Костецька К.В., , викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна (факультет інженерно-технологічний) Уманського національного університету садівництва, Уманський національний університет садівництва, Україна
Чернега А.О., кандидат сільськогосподарських наук, , Уманський національний університет садівництва
Рубрика 181 "Харчові технології"
рік 2022 номер журналу №1, 2022
сторінки 58-63 індекс УДК 664.784:631.526.3
Індекс DOI 10.31395/2310-0478-2022-1-58-63 (Лінк)
Аннотація Встановлено сортову продуктивність та якість зерна пшениці м’якої ярої залежно від сорту, а саме сорти пшениці ярої Струна Миронівська (урожайність 5,19 т/га, маса 1000 зерен – 35 г, натура зерна – 800 г/л, склоподібність – 98 %, число падіння – 331 с, вміст білка – 4,8 %, клейковина – 32 %) та Панянка (урожайність – 4,14 га, число падіння – 286 с, якість клейковини – 67 од. пр., сила борошна – 300 о. а., об’ємний вихід хліба – 1030 см3, пористість хліба – 5 балів) найкраще поєднують високу врожайність та гарну якість зерна. Реологічні властивості тіста (сила борошна, його пружність та розтяжність) характеризують сорти пшениці ярої м’якої як сорти з високими технологічними властивостями. Найкращі хлібопекарські властивості відмічено у сорту Панянка, з показниками пористості та кольору м’якуша хліба відповідно 5,0 та 4,8 бали. Встановлено, що найбільшу цінність як поліпшувачі за реологічними та хлібопекарськими властивостями борошна представляє сорт Панянка, як середні сорти філери – Струна Миронівська та Сімкода Миронівська.
Ключові слова зерно, пшениця яра, технологічні властивості, реологічні властивості, якість хліба
Завантажити файл    (завантажень: 190)