Уманський НУС | сьогодні: 24.04.2024

РОЗРОБКА ОРГАНІЗАЦІЙНО-ГОСПОДАРСЬКОГО ПЛАНУ ДЛЯ СТВОРЕННЯ ПОСТІЙНОГО ДЕКОРАТИВНОГО РОЗСАДНИКА В УМОВАХ ФІЛІЇ «ЛЕБЕДИНСЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО» ДП «ЛІСИ УКРАЇНИ»

Автор(и) О. М. Осьмачко, , кандидат сільськогосподарських наук, доцент, доцент кафедри садово-паркового та лісового господарства, Сумський національний аграрний університет (м. Суми, Україна)
О. М. Бакуменко, , кандидат сільськогосподарських наук, доцент, декан факультету агротехнологій та природокористування, Сумський національний аграрний університет (м. Суми, Україна)
Т. І. Мельник, , кандидат біологічних наук, професор, завідувач кафедри садово-паркового та лісового господарства, Сумський національний аграрний університет (м. Суми, Україна)
А. В. Мельник, , доктор сільськогосподарських наук, професор, професор кафедри садово-паркового та лісового господарства, Сумський національний аграрний університет (м. Суми, Україна)
Л. В. Крючко, , кандидат сільськогосподарських наук, доцент, доцент кафедри біотехнології та хімії, Сумський національний аграрний університет (м. Суми, Україна)
Рубрика 206 "Садово-паркове господарство"
рік 2024 номер журналу №1, 2024
сторінки 45-52 індекс УДК 630*232.32:712.4(477)
Індекс DOI 10.32782/2310-0478-2024-1-45-52 (Лінк)
Аннотація В Україні розсадницький бізнес володіє значним потенціалом для зростання. Сприятливі природні умови, державна підтримка та впровадження інноваційних технологій роблять цю галузь перспективним напрямком розвитку української економіки. В статті вивчено кращі практики та досвід роботи успішних розсадників. Проведено аналіз асортименту декоративних рослин, що вирощуються в Україні та за кордоном. Вивчено сучасні технології вирощування та сприятливі кліматичні умови для вирощування декоративних рослин. В рамках дослідження була проведена оцінка придатності регіону для створення декоративного розсадника. Дослідження охопили: ґрунтовий склад, рельєф, кліматичні особливості району розташування. Проведено аналіз доступності земельних ділянок з урахуванням їх розташування. Було проаналізова но економіку району з метою визначення доцільності та перспективності створення розсадника. На основі методичних рекомендацій розраховані площі посівного, декоративного та маточного відділень. У посівному відділені заплановано вирощувати сіянці липи крупнолистої, згідно планового завдання нам необхідно виростити 990 тисяч штук за підрахунками загальна площа посівного відділення становитиме 6,8 га. У деревній шкілці декоративного відділення заплановано посадити саджанці туї східної п’ятнадцять тисяч штук, для цього необхідна площа 2,58 га. У плодовій шкілці будуть висаджені саджанці груші звичайної на площі 3,06 га. Маточне відділення займе площу 0,175 га, де вирощуватиметься вейгела квітуча. Визначено площі виробничої та допоміжної частин, яка відповідно становила 12,6 та 6,2 га. Загальна площа розсадника складатиме 18,8 га. Також нами було розроблено детальний організаційно-господарський план розсадника, сівозміни для посівного відділення, декоративної та плодової шкілок, системи обробітку ґрунту. Цей план стане основою для успішного створення та функціонування декоративного розсадника.
Ключові слова розсадник, сіянці, саджанці, шкілка, відділення, площа, сівозміна, грунт
Завантажити файл    (завантажень: 0)