Уманський НУС | сьогодні: 29.06.2020

Продуктивная и технологическая ценность некоторых сортов пшеницы мягкой озимой в Правобережной Лесостепи

Автор(и) Любич В.В., кандидат с.-г. наук, ст. викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна, Уманський національний університет садівництва, Україна
Полянецька І.О., кандидат с.-г. наук, викладач кафедри генетики, селекції та біотехнології, Уманський національний університет садівництва, Україна
Рубрика Первинна обробка продуктів рослинництва
рік 2014 номер журналу №2
cторінки 48-51 індекс УДК 664.7:633.111
Індекс DOI
Аннотація Наведено результати досліджень врожайності сортів пшениці озимої м'якої, а також показників маси 1000 зерен і натури зерна порівняно з національним стандартом України – сортом Подолянка. У середньому за два роки досліджень встановлено, що врожайність сорту пшениці м'якої озимої Подолянка (стандарт) становила 8,77 т/га. Урожайність сортів Романтика, Хмельничанка, Акротос, Ювіляр миронівський були на 26–56% вище показника стандарту. Висока маса 1000 зерен була у сорту Романтика, показник якого був вище значення стандарту на 4,6%. У решти сортів маса 1000 зерен знаходилася на рівні 31,6–42,0 г. У середньому за два роки досліджень натура зерна у стандарту становила 728 г/л. Цей показник у більшості досліджуваних сортів було вище значення стандарту і знаходився в межах – 825 г/л. Але найбільшу натуру зерна – 786 г/л, 796 і 825 г/л мають відповідно сорти пшениці Копилівчанка, Дискус і Хмельничанка.
Ключові слова пшениця озима, сорт, врожайність, маса 1000 зерен, натура зерна
Завантажити файл    (завантажень: 175)