Уманський НУС | сьогодні: 25.04.2024

НОВІ ТЕХНІЧНІ ФОРМИ ВИНОГРАДУ СЕЛЕКЦІЇ ННЦ «ІВІВ ІМ. В. Є.ТАЇРОВА»

Автор(и) Мулюкіна Н. А., доктор с.-г. наук, , Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є.Таїрова»
Салій О. В., , науковий співробітник відділу селекції, генетики та ампелографії, Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є.Таїрова»
Ковальова І. А., кандидат с.-г. наук, завідуюча відділу селекції, генетики та ампелографії, Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є.Таїрова»
Герус Л. В., кандидат с.-г. наук, старший науковий співробітник відділу селекції, генетики та ампелографії, Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є.Таїрова»
Рубрика 203 "Садівництво і виноградарство"
рік 2019 номер журналу №2, 2019
сторінки 94-97 індекс УДК 634.836.12
Індекс DOI 10.31395/2310-0478-2019-2-94-97 (Лінк)
Аннотація В статті представлені нові технічні форми селекції ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» для високоякісного виноробства та створення локальних вин з ексклюзивними смако-ароматичними характеристиками. У роботі приведені результати фенологічних спостережень і основні агробіологічні показники 5 селекційних форм складного міжвидового походження, попередньо виділених генотипів. Проведений аналіз експериментальних даних, одержаних в результаті трьохрічного польового досліду. У статі вивчений вплив біотичних та абіотичних факторів на дослідні форми. Виявлений рівень стійкості проти грибних хвороб, як один з основних критеріїв придатності сорту для екологічного виноградарства. Наведені дані таких важливих ознак, як зимостійкість, посухостійкість, урожайність. Визначений рівень якісних показників продукції нових форм винограду. За комплексом ознак виділенні найбільш перспективні генотипи для подальшої селекційної роботи. Аналіз одержаних даних дозволяє зробити висновки про перспективність селекційних форм ‘Ярило’, ‘Одеський жемчуг’, ‘Чарівний’ та ‘Селена’ в умовах вегетаційних періодів 2012-2014 рр.
Ключові слова виноград, селекційні форми, стійкість, урожай, якість продукції
Завантажити файл    (завантажень: 408)