Уманський НУС | сьогодні: 25.04.2024

ОЦІНЮВАННЯ ПЛОДІВ КІВІ ЗАЛЕЖНО ВІД УМОВ ПАКУВАННЯ

Автор(и) Калашник О. В., кандидат технічних наук, доцент, Полтавська державна аграрна академія
Мороз С. Е., кандидат педагогічних наук, , Полтавська державна аграрна академія
Кайнаш А. П., кандидат технічних наук, доцент, Полтавська державна аграрна академія
Бородай А. Б., кандидат ветеринарних наук, доцент, ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і тогрівлі»
Заркуа К. Р., , , Полтавська державна аграрна академія
Рубрика 181 "Харчові технології"
рік 2019 номер журналу №2, 2019
сторінки 62-68 індекс УДК 634.6
Індекс DOI 10.31395/2310-0478-2019-2-62-68 (Лінк)
Аннотація протягом 9 тижнів (з інтервалом в 1 тиждень) в таких пакувальних матеріалах: контейнер (лоток), в якому фрукти транспортувалися; пергамент для пакування цитрусових плодів; целофанова плівка з отворами. За результатами органолептичного дослідження встановлено, що надані на дослідження плоди ківі – доброякісні, неушкоджені, чисті, без ознак гниття й псування, що відповідає вимогам до першого сорту згідно нормативного документу. Здійснено вимірювання важких металів у плодах ківі та встановлено, що їхній вміст в плодах ківі знаходиться в наступних концентраціях, мг / кг: свинець – 0,0319; кадмій – 0,008; мідь – 0,765; цинк – 1,4, що і відповідає чинним нормативним документам. Встановлено, що найменші втрати маси плодів ківі були зафіксовані під час зберігання зразків в пергаменті для пакування цитрусових плодів (8,5%). З’ясовано, що найкраще вітамін С зберігається в дослідних зразках, які упаковані в пергамент для пакування цитрусових плодів (втрати – 43,9%). Найбільші втрати вітаміну С (56,1 %) спостерігаються під час зберігання в контейнері для транспортування ківі. Кількісний і якісний склад мікробіоти плодів ківі свідчить, що показники загального бактеріального забруднення перебувають у дозволених межах, як в упаковці, так і без упакування. Отримані результати досліджень дозволяють рекомендувати для зберігання ківі при температурі 8 °С у пергаменті для пакування цитрусових плодів.
Ключові слова ківі, оцінювання, якість, зберігання, пакування
Завантажити файл    (завантажень: 377)