Уманський НУС | сьогодні: 23.04.2024

ВПЛИВ СТРОКУ СІВБИ І ГЛИБИНИ ЗАГОРТАННЯ НАСІННЯ НА ПОЛЬОВУ СХОЖІСТЬ ТА ВРОЖАЙНІСТЬ ЦИКОРІЮ КОРЕНЕПЛІДНОГО

Автор(и) Бахмат М. І., доктор с.–г. наук, професор, завідувач кафедри рослинництва і кормовиробництва, Подільський державний аграрно-технічний університет
Ткач О. В., кандидат технічних наук, доцент, Подільський державний аграрно-технічний університет
Рубрика 201 "Агрономія"
рік 2019 номер журналу №2, 2019
сторінки 39-42 індекс УДК
Індекс DOI 10.31395/2310-0478-2019-2-39-42 (Лінк)
Аннотація В роботі наведено результати досліджень з вивчення впливу строку сівби і глибини загортання насіння на польову схожість, ріст і продуктивність посівів цикорію коренеплідного. Вдало підібраний строк сівби та правильно встановлена глибина загортання насіння сприяють одержанню дружніх і вирівняних сходів, оптимальному настанню й проходженню фаз росту і розвитку рослин, забезпечують рівномірну технічну стиглість високоякісних коренеплодів для механізованого збирання. В онтогенетичному відношенні насіння цикорію – ембріональний стан розвитку рослин. Під дією змін умов зовнішнього середовища рослини проявляють мінливість фенологічних ознак. Від формування на материнській рослині, насіння культури цикорію відчуває на собі вплив тих кліматичних умов, що склалися в період вегетації. Зміни, що акумулюються насінням до певної міри впливають на формування урожайності та її якість. Природні чинники, що впливають на ріст і розвиток рослин цикорію безпосередньо впливають на формуванню рівня врожайності та якості коренеплодів. Виходячи із цього, вплив екологічних умов та агротехнічних заходів на формування врожайності коренеплодів цикорію має важливе наукове і виробниче значення.
Ключові слова цикорій коренеплідний, строк сівби, глибина загортання насіння, схожість насіння, урожайність коренеплодів.
Завантажити файл    (завантажень: 245)