Уманський НУС | сьогодні: 26.04.2024

АДАПТИВНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ЗЛАКОВИХ ВИДІВ РОСЛИН SORGHASTRUM NUTANS, PENNISETUM SETACEUM ТА SPODIOPOGON SIBIRICUS В УМОВАХ ІНТРОДУКЦІЇ СТЕПУ УКРАЇНИ

Автор(и) Мартинова Н. В., кандидат біологічних наук, , Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара
Лихолат Ю. В., доктор біологічних наук, , Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара
Кабар А. М., кандидат біологічних наук, , Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара
Рула І. В., , , Дніпровський аграрно-економічний університет
Григорюк І. П., доктор біологічних наук, професор, Національний університет біоресурсів і природокористування України
Рубрика 201 "Агрономія"
рік 2020 номер журналу №1, 2020
сторінки 37-41 індекс УДК 58.006.581.552.4
Індекс DOI 10.31395/2310-0478-2020-1-37-41 (Лінк)
Аннотація Визначено адаптивний потенціал високорослих видів злаків (Sorghastrum nutans, Pennisetum setaceum, Spodiopogon sibiricus) в умовах інтродукції у степову зону України. Починаючи з другого року життя досліджені рослини активно накопичували підземну і надземну біомасу, зокрема наприкінці третього року. Найвисокорослішим виявився Spodiopogon sibiricus. Найкращі показники горизонтального росту показав Pennisetum setaceum, Pennisetum setaceum і Sorghastrum nutans була відмічена висока врожайність сирої вегетативної біомаси (13,5-15,0т/га), що відкриває перспективи їхнього використання як кормової культури. Термічна деструкція сухої біомаси досліджених рослин відбувається у три етапи з однією точкою екстремуму на кожній стадії. Швидкість розкладу складовиих компонентів вуглеводного комплексу значно більша у Sorghastrum nutans. Значна кількість полісахариду геміцелюлози в біомасі обумовлює деякі втрати у калорійності біопалива. Невеликі значення показників енергії активації підтверджують відносно слабкі молекулярні зв’язки та невисоку термічну стабільність біомаси рослин. Тому сировину з названих злаків можна рекомендувати для використання як добавку до різних видів композитного твердого палива.
Ключові слова інтродукція, Sorghastrum nutans, Pennisetum setaceum, Spodiopogon sibiricus, морфологія, продуктивність, сировина,термоліз.
Завантажити файл    (завантажень: 363)