Уманський НУС | сьогодні: 30.09.2020

ОПТИМІЗАЦІЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАМОРОЖУВАННЯ ПЛОДІВ ВИШНІ МЕТОДОМ ХАРРІНГТОНА

Автор(и) Василишина О.В., кандидат с.-г. наук, доцент, , Уманський національний університет садівництва
Рубрика 201 "Агрономія"
рік 2020 номер журналу №1, 2020
сторінки 85-89 індекс УДК 664.8.032 : 634.23
Індекс DOI 10.31395/2310-0478-2020-1-85-89 (Лінк)
Аннотація В статті показано обґрунтування ефективності заморожування плодів вишні із застосуванням методу Харрінгтона. Оскільки плоди вишні швидко псуються вже протягом зберігання втрати їх вмісту значні та досягають 25%. Тому подовження їх тривалості зберігання із застосуванням нових технологій попередньої обробки плодів є актуальним питанням. Метою досліджень було встановлення ефективності заморожування плодів вишні, попередньо оброблених розчином альгінату натрію, за методом Харрінгтона. Для цього протягом 2016−2018 років проведено дослідження із заморожування плодів вишні сорту Альфа та Пам'ять Артеменка. Перед заморожуванням плоди вишні сортували, інспектували, мили та обробляли 2, 3, 5% розчином альгінату натрію. Потім упаковували в поліетиленові пакети по 0,5 кг та заморожували протягом шести місяців за температури −24°С із подальшим зберіганням при −18°С. Для узагальнення результатів досліджень використовували узагальнену функцію Харрінгтона, яка являє собою середнє геометричне функцій бажаності критеріальних показників. За результатами розрахунків найкращим варіантом виявилась обробка плодів вишні 5% розчином альгінату натрію. На що вказують показники узагальненої функції бажаності 0,98 та 0,97. Попередня обробка плодів вишні сорту Пам'ять Артеменка та Альфа 2 та 3% розчином альгінату натрію показала середні значення функції бажаності − 0,74−0,48 та 0,89−0,42. Найнижчі показники функції бажаності у контрольному варіанті – 0,37. Встановлено, що за показниками узагальненої функції бажаності Харрінгтона (0,98 та 0,97) найкращим варіантом для обробки плодів вишні перед заморожуванням є обробка 5% розчином альгінату натрію.
Ключові слова плоди вишні, сухі розчинні речовини, цукрово-кислотний індекс, метод Харрінгтона
Завантажити файл    (завантажень: 43)