Уманський НУС | сьогодні: 30.11.2024

ВПЛИВ СТРОКІВ СІВБИ НА ФОРМУВАННЯ ВРОЖАЮ БУРЯКУ СТОЛОВОГО В ПРАВОБЕРЕЖНОМУ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ

Автор(и) Паламарчук І. І., канд. с.-г. наук, , Вінницький національний аграрний університет
Рубрика 201 "Агрономія"
рік 2020 номер журналу №1, 2020
сторінки 54-58 індекс УДК 635.11:631.53.04:631.559[477.4+292.485]
Індекс DOI 10.31395/2310-0478-2020-1-54-58 (Лінк)
Аннотація У статті представлено результати вивчення впливу строків сівби на формування врожаю буряку столового. Встановлено залежність тривалості міжфазних періодів від строку сівби насіння. Більш ранні строки сівби сприяли подовженню міжфазних періодів. Строк сівби ІІІ декада квітня характеризувався найбільшими біометричними параметрами рослин буряку столового. У середньому за роки досліджень найбільшу урожайність було відмічено за строку сівби ІІІ декада квітня: 63,1 т/га – у сорту Бордо Харківський, 55,9 т/га – у сорту Опольський. Більшим діаметром коренеплоду характеризувались плоди сорту Бордо Харківський за строку сівби ІІІ декада квітня – 7,3 см, найменшим – за строку сівби ІІ декада травня – 6,8 см. Порівнюючи строки сівби буряку столового, найбільшу масу коренеплоду було відмічено за строку сівби ІІІ декада квітня : у сорту Бордо Харківський – 284 г, у сорту Опольський – 252 г.
Ключові слова строк сівби, біометричні показники, фенологічні спостереження, урожайність
Завантажити файл    (завантажень: 230)