Автор(и) |
Д. А. Дерев’янко, , доктор технічних наук, професор кафедри агроінженерії і технічного сервісу, Поліський національний університет (м. Житомир, Україна) В. М. Поліщук, , доктор технічних наук, професор кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві, Національний університет біоресурсів і природокористування (м. Київ, Україна) Р. С. Грудовий, , кандидат технічних наук, доцент кафедри агроінженерії і технічного сервісу, Поліський національний університет (м. Житомир, Україна) О. Д. Дерев’янко, , магістр, Поліський національний університет (м. Житомир, Україна) |
||
---|---|---|---|
Рубрика | 201 "Агрономія" | ||
рік | 2023 | номер журналу | №2, 2023 |
сторінки | 7-12 | індекс УДК | 631.354:633.1 | Індекс DOI | 10.32782/2310-0478-2023-2-7-12 (Лінк) |
Аннотація | Для виконання головного завдання агропромислового комплексу країни, щодо кількісного і якісного продовольчого забезпечення населення, важливим є збільшення урожайності зернових культур до 55-60 центнерів з гектара посіву, щоб отримати 100 млн тонн зерна, а підготовлення якісного насіння є визначальним для вирішення цього питання. Основною метою наукових досліджень є зниження макро- і мікротравмування насіння та покращення якісних показників, особливо схожості, маси, натури, клейковини, білку під час оброблення зернового вороху і підготовлення якісного насіння на всіх стадіях технологічного процесу від збирання до сівби та розроблення і вдосконалення конструкційно-технологічних параметрів робочих органів технічних засобів, для реалізації цих процесів у виробництво. Виконання досліджень проводилось на основі методу математичного моделювання процесів підготовлення насіння, застосування диференціювання, інтегрування, основних законів механіки та сучасних комп’ютерних обчислень. Доведено, що найкращої якості насіння з мінімальним деформуванням і травмуванням отримано під час його підготовлення на решеті діаметром 2,6 мм при обертах до 6 рад. с-1. Експериментальні, лабораторні та виробничі результати досліджень показали, що при обертах решета більше 9 рад. с-1, насіння масою 0,05-0,06 г зазнає значного мікротравмування, що інколи сягає 35-45% і суттєво впливає на зниження його якості, особливо схожості, навіть менше 70%. Перспективи подальших досліджень бажано зосередити на вивченні впливу різних робочих органів технічних засобів в комплексі та взаємозв’язку на зернівки різних сортів зернових культур за всіх технологічних процесів підготовлення насіння від збирання до сівби. | ||
Ключові слова | насіння, мікротравмування, технічні засоби, робочі органи, ударяння, моделювання, сила, швидкість, якість |