Автор(и) |
О. В. Тогачинська, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри екології та екоменеджменту, Національний університет харчових технологій О. В. Ничик, кандидат технічних наук, доцент кафедри екології та екоменеджменту, Національний університет харчових технологій О. І. Семенова, кандидат технічних наук, доцент кафедри екології та екоменеджменту, Національний університет харчових технологій Л. В. Береза-Кіндзерська, кандидат хімічних наук, доцент кафедри екології та екоменеджменту, Національний університет харчових технологій С. М. Бажай-Жежерун, кандидат технічних наук, доцент кафедри технології оздоровчих продуктів, Національний університет харчових технологій |
||
---|---|---|---|
Рубрика | 101 "Екологія" | ||
рік | 2025 | номер журналу | №1, 2025 |
сторінки | 88-95 | індекс УДК | 631.95 | Індекс DOI | 10.32782/2310-0478-2025-1-88-95 (Лінк) |
Аннотація | Стаття присвячена екологічному оцінюванню технології вирощування цукрових буряків за агрофізичними, фітосанітарними, санітарно-токсикологічними, біохімічними, технологічними показниками. У статті наведена оцінка придатності грунту за вмістом гумусу, легкогідролізованого азоту, рухомого фосфору, обмінного калію та реакцією грунтового середовища щодо отримання високої продуктивності коренеплодів цукрових буряків з оптимальними біохімічними та технологічними показниками якості. Крім того, методологічно обґрунтовано основні критерії показників, в результаті чого визначено пріоритетний ряд їх: кліматичні показники – рівень родючості грунту – сортовий потенціал культури – фітосанітрний стан посівів – якість і безпечність – технологічні показники – продуктивність коренеплодів цукрових буряків. Для екологічного нормування технології вирощування цукрових буряків за комплексом показників було розроблено методичний підхід щодо оцінювання технології за кожним показником, а саме 1 клас – незадовільний стан (відхилення від контролю в бік погіршення перевищує 25 %), II клас – задовільний (понад 10%, але не перевищує 25%); III клас – нормальний (не перевищує 10%); IV клас – оптимальний (відхилення від оптимуму в бік погіршення не спостерігається). Така градація дозволяє встановлювати екологічний стан агроекосистеми за комплексом показників. Відповідно до проведення нормування технології цукрових буряків формується ключовий висновок, який розкриває оцінку технології та технологічних процесів з метою обґрунтування екологічного впливу даної агротехнології на компоненти біосфери. Такий спосіб агроекологічної оцінки технології надасть можливість отримати якісні біохімічні, технологічні показники і високу продуктивність цукрових буряків та зменшити негативний вплив на агроценози. | ||
Ключові слова | екологічне оцінювання, екологічне нормування, технологія вирощування, агроекосистема, цукрові буряки |