| Автор(и) |
М. В. Швець, кандидат біологічних наук, доцент кафедри лісового та садово-паркового господарства, Поліський національний університет І. М. Кульбанська, кандидат біологічних наук, доцент кафедри лісівництва, Національний університет біоресурсів і природокористування України (м. Київ, Україна) О. Ю. Андреєва, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри лісового та садово-паркового господарства, Поліський національний університет С. І. Матковська, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри біоресурсів, технологій та аквакультури, Поліський національний університет М. М. Майстренко, , студентка, Поліський національний університет (м. Житомир, Україна) |
||
|---|---|---|---|
| Рубрика | 206 "Садово-паркове господарство" | ||
| рік | 2025 | номер журналу | №2, 2025 |
| сторінки | 54-63 | індекс УДК | 635.925.5:631.527.4 | Індекс DOI | 10.32782/2310-0478-2025-2-55-63 (Лінк) |
| Аннотація | У роботі висвітлено результати експериментального дослідження, присвяченого оптимізації процесу вирощування сортових тюльпанів у закритому ґрунті. Дослідження, проведене в тепличному комплексі, показало, що ключовими факторами для отримання якісного зрізу квітів є вибір сорту, якість посадкового матеріалу та суворий контроль температури.Використано різноманітні методи, включаючи спостереження, вимірювання рослин, статистичний аналіз, а також візуальну оцінку. Досліджено три технології вигонки тюльпанів: традиційну та дві голландські – 5-градусну і 9-градусну.Експеримент проведено на 5000 цибулинах, включаючи такі сорти, як Mosni, Go max, Strong Gold, Strong Love, White flag. Встановлено, що для успішної вигонки необхідно використовувати цибулини класу “екстра” вагою не менше 25 г.Дослідження підтвердило, що температура є вирішальним фактором, що впливає на тривалість вигонки. Доведено, що 9-градусна технологія зберігання цибулин тюльпанів дає подібні результати до 5-градусної, але з деякими відмінностями.Для ранньої вигонки цибулини не бажано зберігати до першої декади жовтня; для пізньої вигонки цибулини зберігати до середини жовтня. Якщо пагони досягали довжини 7-9 см, а до вигонки було ще зарано, температуру знижували до 0–2 °С на 2–3 дні. Таким чином, 9-градусна технологія дозволяє регулювати терміни цвітіння тюльпанів, забезпечуючи можливість отримання квітів у потрібний час. Використання традиційної технології подовжує термін вирощування в середньому на 4-5 днів порівняно з голландською. За ранньої вигонки найшвидший ріст квітконосів (43 дні) відбувається при температурі 18-20 °C. Для пізньої вигонки необхідна температура 10-12 °C, що подовжує ріст до 62 днів.Отримані результати свідчать, що для комерційного вирощування тюльпанів на зріз доцільно застосовувати сучасні тех- нології, які дозволяють контролювати процес росту. | ||
| Ключові слова | квітникарство, тепличне господарство, технологія вигонки, сорти тюльпанів, температурний режим, якість цибулин | ||