Уманський НУС | сьогодні: 01.10.2020

ТЕХНОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ЗЕРНА КУКУРУДЗИ ЗАЛЕЖНО ВІД ОСОБЛИВОСТЕЙ ГІБРИДУ

Автор(и) Осокіна Н.М., доктор с.-г. наук, професор, завідувач кафедри технології зберігання і переробки зерна Уманського національного університету садівництва, Уманський національний університет садівництва, Україна
Герасимчук О.П., кандидат с.-г. наук, доцент кафедри технології та переробки зерна, Уманський національний університет садівництва, Україна
Стратуца Я. С., , , Уманський національний університет садівництва
Рубрика 181 "Харчові технології"
рік 2019 номер журналу №1, 2019
сторінки 124-128 індекс УДК 664.784:631.526.3
Індекс DOI 10.31395/2310-0478-2019-1-124-128 (Лінк)
Аннотація Стаття присвячена встановленню найбільш технологічно придатних гібридів зерна кукурудзи з метою їх подальшого використання в харчовій зернопереробній галузі. Встановлено, що кращими геометричними показниками характеризувалось зерно кукурудзи гібриду Галатея. За органолептичною оцінкою досліджувані сорти кукурудзи відповідали вимогам стандарту, мали властивий колір, не характеризувались сторонніми запахами та смаками. Вологість зерна кукурудзи коливалась в межах 13,2–15,3 % залежно від року проведення дослідження. За вмістом зернової домішки, сміттєвої домішки, пошкоджених зерен, кількістю зіпсованих зерен, вмістом мінеральної домішки досліджувані сорти не перевищували норми стандарту, вміст пророслих зерен не виявлено в жодному із сортів. Зараженості шкідниками зерна кукурудзи не виявлено. Показник натури зерна кукурудзи за сортами складав 670–710 г/л, маси 1000 зерен – 270–310 г. На основі проведеного аналізу на придатність досліджуваних сортів кукурудзи як сировини для подальшого використанням її у різних сферах зернопереробної галузі, кращі запропоновано для харчових, дещо гірші – кормових та фуражних цілей
Ключові слова зерно, кукурудза, властивості, вологість, маса 1000 зерен, натура
Завантажити файл    (завантажень: 108)