Автор(и) |
Ткаченко О. Б., доктор т.-х. наук, , Одеська національна академія харчових технологій Каменева Н. В., кандидат с.-г. наук, , Одеська національна академія харчових технологій Іукурідзе Е. Ж., кандидат с.-г. наук, , Одеська національна академія харчових технологій Сугаченко Т. С., кандидат с.-г. наук, , Одеська національна академія харчових технологій Тітлова О. О., кандидат с.-г. наук, , Одеська національна академії харчових технологій |
||
---|---|---|---|
Рубрика | 203 "Садівництво і виноградарство" | ||
рік | 2020 | номер журналу | №2, 2020 |
сторінки | 89-94 | індекс УДК | 663.21:663.252:634.86:632.11 | Індекс DOI | 10.31395/2310-0478-2020-2-89-94 (Лінк) |
Аннотація | Стаття присвячена вивченню впливу зміни агрокліматичних умов вирощування винограду на якість вин в умовах ТОВ «ПТК Шабо». Останні два десятиліття проблема наслідків зміни клімату хвилює вчених всього світу. Дослідження впливу глобальної зміни клімату на сільське господарство вже охопили значний ареал поширення світових продовольчих культур. Результати вирощування винограду більше, ніж будь-якої іншої рослини залежать від кліматично-погодних умов, стану ґрунтів, температурного режиму в окремі періоди вегетації і розвитку, що вимагає особливо ретельного підходу до територіального розміщення виробництва виноробної продукції, в тому числі в сортовому розрізі. В результаті досліджень проаналізовано якісні характеристики винограду червоних сортів: Каберне Совіньйон, Мерло, Піно Нуар, білих сортів: Піно Грі, Рислінг Рейнський, Совіньйон Блан, Шардоне та Тельти Курук з метою обґрунтування виробництва вин теруару Шабо. Порівняльний аналіз даних, отриманих в результаті дослідження білих і червоних виноматеріалів, дозволив встановити діапазони варіювання показників їх хімічного складу. Відповідність винопродукції вимогам нормативної документації у першу чергу характеризує якісні характеристики виноматеріалів. Наукова концепція передбачає включення в сферу уваги винороба комплексу природно-кліматичних умов і агротехнічних прийомів щодо конкретної ділянки виноградника, з якого виробляється вино. Основним завданням реалізації даного напрямку є максимальний прояв і збереження у вині індивідуальних характеристик, як відображення комплексу дескрипторів теруару з обов’язковим збереженням дескрипторів сорту винограду. | ||
Ключові слова | агрокліматичні умови, теруар Шабо, білі виноматеріали, червоні виноматеріали, Тельти Курук, Шардоне, Рислінг Рейнський, Мерло, Каберне Совіньйон |