Уманський НУС | сьогодні: 28.09.2021

ЯКІСТЬ ЯГІД ВИНОГРАДУ В УМОВАХ ПІВНІЧНОЇ ЧАСТИНИ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ

Автор(и) Василенко О.С., , , Національний університет біоресурсів і природокористування України
Кондратенко Т.Є., , професор кафедри садівництва ім. В.Л. Симиренка, Національний університет біоресурсів і природокористування України
Рубрика 203 "Садівництво і виноградарство"
рік номер журналу №1,2021
сторінки 96-101 індекс УДК 634.8-027.87 (292.485 : 477)
Індекс DOI 10.31395/2310-0478-2021-1-96-101 (Лінк)
Аннотація У статті наведено результати аналізу якості ягід десяти сортів винограду селекції ННЦ “Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова”, вирощуваних у нетрадиційних (північних) умовах. Визначено вплив погодних умов впродовж вегетації 2018–2020 рр. на строки настання технічної зрілості плодів винограду та накопичення цукрів. Найбільший їх уміст нагромаджено у плодах столового сорту ‘Кишмиш таїровський’ (19,1 г/100мл) та серед технічних – у ‘Ароматного’ (18,0) та ‘Іллічівського раннього’ (18,8 г/100мл). Плоди всіх досліджуваних столових сортів відзначалися високою концентрацією цукрів, ГАП у межах 4,2–2,2. Найкращі смакові якості властиві плодам ‘Загадки’ та ‘Кардишаха’, найпривабливішим забарвленням ягід та величиною гроно відзначилися ‘Комета’ та ‘Загадка’, мускатним смаком плодів – ‘Кардишах’, в сорту ‘Персей’ – гарна форма і нарядність грон. При повному зброджуванні соку п’яти технічних сортів отримано п’ять зразків столових ординарних сортових виноматеріалів з об’ємною часткою спирту 9,96–11,28 %. За дегустаційною оцінкою найкращими визначено виноматеріали із сортів ‘Ароматний’ (7,78) і ‘Шкода’ (7,77), які характеризувалися гармонійністю смако-ароматичних властивостей та високими балами дегустаційної оцінки.
Ключові слова виноград, сорти, північні умови, якість ягід, виноматеріал, дегустаційна оцінка
Завантажити файл    (завантажень: 10)