Уманський НУС | сьогодні: 25.04.2024

ТРИВАЛІСТЬ ФОРМУВАННЯ СПОЖИВНОЇ ЗРІЛОСТІ ЯГІД СУНИЦІ САДОВОЇ ПІД ВПЛИВОМ АБІОТИЧНИХ ФАКТОРІВ

Автор(и) Заморська І.Л., кандидат с.-г. наук, доцент кафедри технології зберігання і переробки плодів і овочів, Уманський національний університет садівництва, Україна
Заморський В. В., доктор сільськогосподарських наук, , Уманський національний університет садівництва
Рубрика 203 "Садівництво і виноградарство"
рік 2021 номер журналу №2,2021
сторінки 73-77 індекс УДК 664.8.037.5:634.75
Індекс DOI 10.31395/2310-0478-2021-2-73-77 (Лінк)
Аннотація Якість ягід суниці садової визначає їхню придатність до споживання в свіжому вигляді, зберігання та консервування, а її формування відбувається під час досягнення споживної зрілості. Метою роботи було встановлення закономірностей тривалості достигання ягід суниці під впливом абіотичних факторів. Для дослідження за період достигання ягід суниці (травень, червень) встановлювали: суми ефективних температур вище 5 °С; вище 10 °С; суми активних температур; суми опадів. Розраховували множинні кореляції між обраними ознаками з виділенням коефіцієнтів, що достовірні на довірчому рівні <0,05 та на їхній основі будували кореляційні плеяди. Встановлено, що ягоди суниці сорту Хоней починають достигати за накопичення суми ефективних температур вище 5°С 486–651; вище 10°С –214– 347 і суми активних температур – 606–893 °С. Для достигання ягід суниці Дукат і Полка необхідно відповідно: 590–800, 268–442 і 809–1093 °С. Ознакою індикатором є середня температура повітря за декаду, що передує початку достигання плодів та тісно пов’язана з сумою ∑еф>5 (r=0,64), з сумою ∑еф>10 (r =0,61). Між кількістю днів до початку достигання ягід сорту Хоней та абіотичними факторами залежності не встановлено. Кількість днів до початку достигання ягід сорту Дукат залежить від середньої температури за останню декаду перед достиганням та сумою ∑еф>5 (r = 0,4). У ягід суниці сорту Полка виявлено зв'язок: з середньою температурою за декаду (r=0,44), сумою ∑еф>5 (r = 0,52), сумою ∑еф>10 (r = 0,37) та активних температур (r =0,4). Таким чином, кількість діб до досягнення споживної зрілості ягід суниці істотно залежить від генетичних передумов, проте в помологічних сортів середнього та пізнього строку дозрівання цей процес відбувається під впливом температурних показників.
Ключові слова абіотичні фактори, ягоди суниці, достигання, взаємозв’язок
Завантажити файл    (завантажень: 135)