Уманський НУС | сьогодні: 24.04.2024

ВПЛИВ ПОПЕРЕДНЬОЇ ОБРОБКИ ЯГІД СУНИЦІ РОЗЧИНОМ ХІТОЗАНУ НА ТРИВАЛІСТЬ ЗБЕРІГАННЯ ТА ВИХІД ТОВАРНОЇ ПРОДУКЦІЇ

Автор(и) Благополучна А. Г., , , Уманський національний університет садівництва
Ляховська Н. О., , , Уманський національний університет садівництва
Рубрика 181 "Харчові технології"
рік 2021 номер журналу №2,2021
сторінки 42-44 індекс УДК 664.8.037.1
Індекс DOI 10.31395/2310-0478-2021-2-42-44 (Лінк)
Аннотація Ягоди суниці мають короткий термін зберігання, що обумовлено тонкими покривними тканинами, завдяки чому легко втрачають свою масу. Після збору урожаю у ягодах суниці продовжуються газообмінні процеси під час яких випаровується волога із клітин, що суттєво впливає на вихід товарної продукції. Попереднє оброблення ягідної продукції полісахаридами дозволяє подовжити термін зберігання та уповільнити обмінні процеси. Хітозан – полісахарид, який володіє антибактеріальними властивостями. Метою даної роботи було дослідження впливу попередньої обробки розчином хітозану ягід суниці на тривалість зберігання та вихід товарної продукції. Для досягнення мети ягоди суниці після збору обробляли розчином хітозану 0,1%; 0,3% та 0,5% концентрації та зберігали у холодильній камері за температури 0±2 ◦С протягом 15 днів. Не оброблені ягоди використовували як контроль. Всі експериментальні дослідження виконувалися в трикратному повторенні. Результати дослідження показали, що попередня обробка ягід суниці розчином хітозану дозволяє суттєво зменшити втрати маси. У зразках, які були оброблені розчином хітозану 0,5% концентрації втрати маси були найменшими і становили 5,5 % на кінець зберігання, що на 4,5 % менше від контрольного зразка
Ключові слова суниця садова, хітозан, післязбиральна обробка, їстівні покриття, зберігання
Завантажити файл    (завантажень: 228)