Автор(и) |
О. В. Мельник, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри плодівництва і виноградарства, Уманський національний університет садівництва О. О. Дрозд, доктор сільськогосподарських наук, доцент кафедри харчових технологій, Уманський національний університет садівництва Л. М. Ременюк, , технолог, СТОВ «Енограй» |
||
---|---|---|---|
Рубрика | 203 "Садівництво і виноградарство" | ||
рік | 2024 | номер журналу | №2, 2024 |
сторінки | 62-66 | індекс УДК | 631.547.66/.67:634.]:631.811.98 | Індекс DOI | 10.32782/2310-0478-2024-2-62-66 (Лінк) |
Аннотація | Стаття присвячена дослідженню змін активності емісії етилену, фізико-хімічних показників та індексу Стрейфа яблук сорту Ренет Симиренка у передзбиральний період залежно від обробки дерев етиленпродуцентом. Етрел (етефон) широко застосовують у плодоносних насадженнях яблуні, груші, вишні і сливи для блокування процесів росту, проріджування зав’язі та прискорення достигання плодів, в Україні ж зареєстрований для прискорення достигання томатів і запобігання виляганню посівів зернових культур. Дослідження у 2012–2013 рр. проводили в Уманському національному університеті садівництва. Дерева пізньозимового сорту Ренет Симиренка за два тижні до очікуваного збирання врожаю обробляли фізіологічно активною речовиною Етрел (етефон, 180 г/га) з додаванням КАНО (калійна сіль α–нафтилоцтової кислоти, 20 г/га); контрольні ділянки обприскували водою. За загальноприйнятими методиками кожні сім днів після обробки визначали етилен-активність, йод-крохмальну пробу, масу плодів, щільність м’якуша, основне забарвлення, вміст сухих розчинних речовин та індекс Стрейфа. Встановлено, що обприскування насаджень яблуні пізньозимового сорту Ренет Симиренка Етрелом в суміші з КАНО за два тижні до збирання врожаю не впливає на зміну маси яблук у передзбиральний період, у той же час прискорюється деградація в плодах крохмалю – показник йод-крохмальної проби за 14 діб після обробки в 1,6 раза вищий, порівняно з її відсутністю. Обробка етиленпродуцентом суттєво активізує зниження щільності м’якуша, зміну основного забарвлення (вищий рівень відбивання шкіркою світла на хвилі 675 нм) і вмісту сухих розчинних речовин, удвічі прискорюючи процес достигання (за індексом Стрейфа), та підвищуючи етилен-активність плодів у післязбиральний період. | ||
Ключові слова | яблука, Ренет Симиренка, передзбиральна обробка, Етрел, КАНО, маса плоду, етилен-активність, йод-крохмальна проба, фізико-хімічні показники, індекс Стрейфа |