Уманський НУС | сьогодні: 02.10.2020

ЯКІСТЬ ТА ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД ОЛІЇ ГОРІХІВ ФУНДУКА

Автор(и) Балабак О.А., кандидат с.-г. наук, завідувач відділу репродуктивної біології рослин та впровадження, Національний дендрологічний парк «Софіївка» НАН України
Рубрика Первинна обробка продуктів рослинництва
рік 2016 номер журналу №1, 2016
сторінки 31-34 індекс УДК УДК 634.54:631.559
Індекс DOI
Аннотація Стаття присвячена дослідженню якості олії сортів горіхів фундука (Corylus domestica Kosenko et Opalko) та їх жирнокислотного складу. Встановлено, що вміст олії в ядрі горіхів фундука істотно змінювався залежно від сорту. Цей показник був найвищим у ядрі горіхів сортів Грандіозний, Фундук-85 і Урожайний-80, а найменшим у сорту Лозівський урожайний. Показник вмісту олії змінювався залежно від погодних умов років досліджень, проте виявлені відмінності між сортами залишалися. Високий вміст олії в горіхах фундука робить його перспективним джерелом рослинної сировини стосовно потенційної комерційної цінності. Біологічна цінність жирів визначається вмістом ненасичених жирних кислот, а отриманий у нашому досліді показник 16% лінолевої кислоти у суміші фундукових олій свідчить про перспективи використання ядер горіхів фундука за сировину для олійної промисловості взагалі та для поліпшення стабільності ліпосом, отримуваних з рослинних фосфоліпідів. У складі жирних кислот загальних ліпідів усіх вивчених сортів фундука переважали ненасичені жирні кислоти. Підвищений вміст ненасичених жирних кислот свідчить про більш широкі адаптивні можливості. Співвідношення ненасичених і насичених жирних кислот олії фундука становить майже 10, що є найкращим показником серед промислових олій
Ключові слова фундук, горіхи, ядро, олія, сировина, ліпіди, жирні кислоти
Завантажити файл    (завантажень: 295)