Уманський НУС | сьогодні: 02.12.2024

Зміст і склад органічних кислот у суниці (Fragaria Ananassa Duch.) різних сортів, вирощених в Правобережному Лісостепу України

Автор(и) Осокіна Н.М., доктор с.-г. наук, професор, завідувач кафедри технології зберігання і переробки зерна Уманського національного університету садівництва, Уманський національний університет садівництва, Україна
Заморська І.Л., кандидат с.-г. наук, доцент кафедри технології зберігання і переробки плодів і овочів, Уманський національний університет садівництва, Україна
Рубрика Плодівництво
рік 2014 номер журналу №1
сторінки 112-117 індекс УДК 634.75:577.1
Індекс DOI
Аннотація Ягоди суниці сортів Дукат, Хоней, Полку, Фестивальна ромашка вирощені в Правобережному Лісостепу України були досліджені на предмет змісту і співвідношення в них органічних кислот в стиглих ягодах і в процесі дозрівання. Встановлено, що вміст у ягодах суниці органічних кислот становить 0,92 - 1,16 %. Органічні кислоти представлені, в основному, лимонної і яблучної, з них лимонної - 0,7-0,8 % , що становить 57,1 - 66,7% від загальної суми. Вміст яблучної кислоти встановлено на рівні 0,4-0,6%. Активна кислотність ягід встановлена на рівні 3,3-3,4 одиниці і несуттєво відрізнялася у ягід досліджуваних сортів. Процес дозрівання ягід суниці супроводжується поступовим зниженням їх кислотності, тоді як при перезріванні ягід їх кислотність знову зростає за рахунок збільшення вмісту молочної, янтарної та оцтової кислот.
Ключові слова суниця, дозрівання, органічні кислоти, лимонна кислота, яблучна кислота
Завантажити файл    (завантажень: 303)