Автор(и) |
Улянич І. Ф., кандидат техн. наук, ст. викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна, Уманський національноий університет садівництва Костецька К.В., , викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна (факультет інженерно-технологічний) Уманського національного університету садівництва, Уманський національний університет садівництва, Україна Голубєв М. І., кандидат с.-г. наук, доцент, доцент кафедри годівлі тварин та технології кормів ім. П. Д. Пшеничного, Національний університет біоресурсів і природокористування України |
||
---|---|---|---|
Рубрика | Мікробіологія | ||
рік | 2017 | номер журналу | №1, 2017 |
сторінки | 29-33 | індекс УДК | 664.76:579.67 | Індекс DOI |
Аннотація | В статті наведено дані щодо змін мікробіологічного стану розроблених кормових сумішей із зерна фуражного ячменю і кукурудзи та низки плодоовочевих компонентів у різних концентраціях. Робота виконувалась у лабораторіях кафедри технології зберігання і переробки зерна та кафедри мікробіології, біохімії і фізіології рослин Уманського НУС, а також кафедри зберігання і переробки зерна НУХТ. Метою роботи було вивчення змін мікробіологічних показників кормових сумішей в процесі їхнього зберігання. У свіжовиготовлених продуктах і в процесі їхнього зберігання протягом 30 і 60 діб проводили вивчення за такими мікробіологічними показниками: загальна кількість мікробних клітин (МАФАМ, КУО/г); наявність бактерій паратифозної групи (сальмонели); наявність ентеропатогенних штамів кишкової палочки (БГКП, КУО/г), наявність анаеробів. Дослідні зразки зберігали в умовах, прийнятих в практиці комбікормових заводів, при температурі 0 °С і +20 °С, що відповідає зимовому та літньому періоду. Відносна вологість повітря становила 70...80 %. Відзначено, що показники загальної кількості мікробних клітин для всіх зразків кормових екструдованих продуктів не перевищують допустимі норми (не більше 5∙105 КУО/г). Авторами відмічено, що в процесі зберігання кормових сумішей кількість мезофільних аеробних і факультативно- анаеробних мікроорганізмів збільшується в 15–40 разів, але не перевищують граничних норм для кормів 5∙105. Також в процесі зберігання збільшується вологість екструдованих сумішей за рахунок сорбції вологи з повітря. Таким чином, розроблені екструдовані кормові суміші в процесі зберігання упродовж двох місяців, не набувають токсичних властивостей, загальна кількість мікробних клітин для всіх зразків не перевищує допустимі норми. Тому вони можуть використовуватися для відгодівлі сільськогосподарських тварин протягом всього терміну зберігання | ||
Ключові слова | зерно, плодоовочеві компоненти, кормові суміші, мікробіологічний стан, зберігання |