Уманський НУС | сьогодні: 29.11.2024

ЯКІСТЬ КРУП’ЯНИХ ПРОДУКТІВ ІЗ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ СПЕЛЬТИ

Автор(и) Господаренко Г.М., доктор с.-г. наук, професор кафедри агрохімії і грунтознавства, Уманський національний університет садівництва, Україна
Полторецький С.П., доктор с.-г. наук, професор кафедри рослинництва, Уманський національний університет садівництва, Україна
Любич В.В., кандидат с.-г. наук, ст. викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна, Уманський національний університет садівництва, Україна
Желєзна В. В., канд. с.-г. наук, ст. викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна, Уманський національний університет садівництва
Рубрика Первинна обробка продуктів рослинництва
рік 2018 номер журналу №2, 2018
сторінки 29-35 індекс УДК 664.7+664.71–11
Індекс DOI 10.31395/2310-0478-2018-21-26-34 (Лінк)
Аннотація Проведено кулінарне оцінювання крупи цілої, подрібненої №1, 2, 3 і плющеної за показниками: запах, колір, смак, консистенція, консистенція під час розжовування. Всі перераховані показники в досліджуваних сортів і ліній пшениці спельти мали дуже високий рівень та становили 9 бала. За показниками запаху, смаку, консистенції крупа манна не залежно від сорту та лінії була оцінена в 9 бала, що відповідало дуже високому рівню. Загальна оцінка каші з крупи манної сортів Зоря України, Шведська 1 і семи ліній була дуже високою – 9,0 бала, у решти зразків – 8,5 бала. Найбільший коефіцієнт розварювання каші крупи №1, отриманої із зерна пшениці спельти мала лінія LPP 1221– 6,1. Всі інші досліджувані зразки знаходилися в межах 5,0–6,0. Коефіцієнт розварювання каші з крупи подрібненої №1 був найвищим у сорту Зоря України і лінії LPP 1221 – 6,1. У решти сортів і ліній цей показник становив 4,9–6,0. У сорту Зоря України та ліній LPP 1221, TV 1100 коефіцієнт розварювання каші з крупи подрібненої №2 також був найвищим і становив відповідно 6,1–6,2. Усі інші зразки каші мали показник від 5,0 до 5,7. Коефіцієнт розварювання каші з крупи пшениці подрібненої №3 і плющеної були подібні. Коефіцієнт розварювання каші з крупи манної був найвищим порівняно з цим показником інших круп’яних продуктів від 5,9 до 7,5.
Ключові слова пшениця спельта, крупа, запах, колір, смак, консистенція
Завантажити файл    (завантажень: 369)