Уманський НУС | сьогодні: 03.12.2024

ПОРІВНЯЛЬНЕ ОЦІНЮВАННЯ НЕТРАДИЦІЙНИХ ПРЯНОСМАКОВИХ РОСЛИН

Автор(и) Костецька К.В., , викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна (факультет інженерно-технологічний) Уманського національного університету садівництва, Уманський національний університет садівництва, Україна
Осокіна Н.М., доктор с.-г. наук, професор, завідувач кафедри технології зберігання і переробки зерна Уманського національного університету садівництва, Уманський національний університет садівництва, Україна
Рубрика 201 "Агрономія"
рік 2019 номер журналу №1, 2019
сторінки 29-32 індекс УДК 635.7:664.84
Індекс DOI 10.31395/2310-0478-2019-1-29-32 (Лінк)
Аннотація У статті представлено результати порівняльного оцінювання нетрадиційних пряносмакових рослин за основними показниками, що обумовлюють їх смак, аромат і лікувальні властивості. Визначено вміст сухих і дубильних речовин, цукрів, аскорбінової кислоти і флавонолів надземної маси пряносмакових рослин васильків евгенольних, чаберу садового, шавлії мускатної, монарди трубчастої, майорану садового, естрагону, лофанту ганусового, вітексу священного, гісопу лікарського. За ароматом пряносмакові рослини нами умовно розподілено на три групи: перцева (майоран, чабер, монарда, вітекс), гвоздична (васильки, шавлія) та ароматична (любисток, естрагон, лофант). Мета дослідження – встановити основні господарсько-цінні та фітохімічні ознаки деяких вітчизняних пряносмакових рослин. Встановлено, що масова частка ефірної олії в рослинах збільшується від фази вегетативного росту. Досягає максимуму за бутонізації–повного цвітіння, а в кінці цвітіння – знижується. Заготівлю ароматичної сировини для переробки необхідно починати у фазу бутонізації.
Ключові слова пряносмакові рослини, перцева група, гвоздична група, ароматна група, біохімічний склад
Завантажити файл    (завантажень: 329)