Уманський НУС | сьогодні: 30.08.2022

ОПТИМІЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ ЕКСТРУДУВАННЯ ПІД ЧАС ВИРОБНИЦТВА КОМБІКОРМІВ

Автор(и) Костецька К.В., , викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна (факультет інженерно-технологічний) Уманського національного університету садівництва, Уманський національний університет садівництва, Україна
Улянич І. Ф., кандидат техн. наук, ст. викладач кафедри технології зберігання і переробки зерна, Уманський національноий університет садівництва
Желєзна В.В., аспірант, , Уманський національний університет садівництва
Голубєв М. І., кандидат с.-г. наук, доцент, доцент кафедри годівлі тварин та технології кормів ім. П. Д. Пшеничного, Національний університет біоресурсів і природокористування України
Рубрика 181 "Харчові технології"
рік номер журналу №2,2021
сторінки 45-51 індекс УДК 658.512:62-91:636.085
Індекс DOI 10.31395/2310-0478-2021-2-45-51 (Лінк)
Аннотація Метою роботи було розширити асортимент кормів для тварин та удосконалити технологію виробництва екструдованої кормової суміші. Технологія полягає у попередній підготовці сировини: очищенні, подрібненні, її дозуванні відповідно до складу рецепту, змішуванні та спеціальній обробці для покращення технологічних властивостей і підвищення кормової цінності з процесами: попереднього змішування, відлежування та екструдування суміші, охолодження та подрібнення продукту залежно від призначення корму. Зі збільшенням концентрації овочевих коренеплодів у екструдованій суміші покращуються фізичні властивості кормів, зокрема, збільшується об’ємна маса суміші до концентрації овочевих коренеплодів не більше 15 %. Знижується кут природного укосу на 1–3 градуси, сипкість на 20–23 % та коефіцієнт спучення екструдованої суміші в два рази. Доведено, що на комбікормових заводах екструдовані кормові суміші можна вводити використовуючи лінію шротів, якщо вони надходять на підприємство від інших виробників, і лінію екструдування, якщо вона передбачена на підприємстві. Удосконалено технологію кормових добавок з використанням плодоовочевої сировини: буряку столового, моркви, пастернаку, картоплі. Оптимізація технології виробництва кормових добавок полягає у попередній підготовці зернових і овочевих культур: очищення, подрібнення, дозування, змішування, відлежування та екструдування сумішей відповідно до складу рецепту, охолодження та подрібнення екструдату. Розроблено спосіб введення овочевої сировини у комбікорми, який включає очищення овочевої сировини в мийних машинах, вилучення соку з одночасним подрібненням, змішування вичавок у кількості 5–10 % із зерном та водо-теплове оброблення суміші методом екструзії. Найвагомішим визначено вплив фактору "вміст овочевої добавки". Дещо менший вплив мав фактор "модуль крупності подрібненого зерна", "товщина подрібнених овочевих компонентів". Фактор "час відлежування" найменше впливав на якість спучення екструдату, та виявився невагомим.
Ключові слова зерно, плодоовочева сировина, кормові добавки, фізичні показники, наукове дослідження, оптимізація, інжиніринг
Завантажити файл    (завантажень: 88)