Уманський НУС | сьогодні: 29.11.2024

ПРОГНОЗУВАННЯ ВМІСТУ ВІТАМІНУ С У ПЛОДАХ ВИШНІ У БЕЗВІДХОДНОМУ ЛАНЦЮЗІ ВИКОРИСТАННЯ ПЛОДОВОЇ СИРОВИНИ

Автор(и) І. Є. Іванова, кандидат сільськогосподарських наук, декан факультету Агротехнологій та екології, Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
М. Є. Сердюк, доктор технічних наук, професор кафедри готельно-ресторанної справи та туризму, Національний університет біоресурсів і природокористування України
Т. М. Тимощук, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри здоров’я фітоценозів і трофології, Поліський національний університет
І. А. Кривонос, , старший викладач кафедри іноземних мов, Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
Я. І. Пендрак, , аспірант спеціальності «Агрономія», Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного
Рубрика 181 "Харчові технології"
рік 2024 номер журналу №2, 2024
сторінки 89-95 індекс УДК [634.23:551.582]:519.6
Індекс DOI 10.32782/2310-0478-2024-2-89-95 (Лінк)
Аннотація Сучасні умови сьогодення спонукають виробників до впровадження у виробництво асортименту плодової продукції конкурентоспроможних культур з одночасним формуванням споживчих властивостей, високої харчової та біологічної цінності з метою подальшого вдосконалення безвідходного ланцюга використання плодової сировини. Проблема формування та відбору якісних плодів кісточкових культур та їх безвідходне використання в гуманітарному контексті набуває актуальності. Збереження та вживання плодів з підвищеним вмістом БАР має вирішальне значення на територіях що характеризуються стихійними лихами, раптовими та затяжними конфліктами. Південь Степової зони України на даний час є регіоном постійної вразливості та нестабільності, тому особливої уваги потребує питання насичення ринку фруктами, зокрема плодами вишні з підвищеним вмістом основних мінералів та вітамінів. Одним з цінних природних антиоксидантів, що входить до складу плодів вишні є вітамін С. Нині зростає інтерес до необхідності підбору не лише культур, але і окремих сортів з більш високим умістом вітаміну С. Зважаючи на це, метою нашої наукової роботи було здійснити наукове обґрунтування частки впливу абіотичних погодних факторів та сортових особливостей на накопичення вітаміну С у плодах вишні та представити математичну модель, аналіз якої дозволить виявити погодні параметри, що впливають на формування досліджуваного показника у плодах. За результатами експериментальних досліджень визначено, що оптимальним середнім вмістом аскорбінової кислоти на рівні 9,59% та варіативністю показника – 14,0% характеризувалися плоди сорту «Встрєча». Визначено, що на формування фонду аскорбінової кислоти вирішальне значення мають погодні умови (фактор А) з часткою впливу – 69,2%. Проведений кореляційний аналіз показав наявність кореляційної лінійної залежності між сьома погодними факторами (Хі, i=1..7) та вмістом аскорбінової кислоти (Y2) в плодах вишні. Значення парних коефіцієнтів кореляції ry1xi, ry2xii=1…7 знаходяться в межах інтервалу [– 0,55; 0,55], що показує наявність впливу між цими погодними факторами та досліджуваними показниками. Для формування фонду аскорбінової кислоти надважливим абіотичним фактором визначена середньомісячна сума опадів у травні -Δx1 – 37,11%.
Ключові слова аскорбінова кислота, сорт, терміни достигання плодів, варіабельність, фактор, погодні умови, якість, вишня, гуманітарний контекст, безвідходний ланцюг переробки
Завантажити файл    (завантажень: 0)