Автор(и) |
І. Є. Іванова, кандидат сільськогосподарських наук, декан факультету Агротехнологій та екології, Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного М. Є. Сердюк, доктор технічних наук, професор кафедри готельно-ресторанної справи та туризму, Національний університет біоресурсів і природокористування України Т. М. Тимощук, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри здоров’я фітоценозів і трофології, Поліський національний університет І. А. Кривонос, , старший викладач кафедри іноземних мов, Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного Я. І. Пендрак, , аспірант спеціальності «Агрономія», Таврійський державний агротехнологічний університет імені Дмитра Моторного |
||
---|---|---|---|
Рубрика | 181 "Харчові технології" | ||
рік | 2024 | номер журналу | №2, 2024 |
сторінки | 89-95 | індекс УДК | [634.23:551.582]:519.6 | Індекс DOI | 10.32782/2310-0478-2024-2-89-95 (Лінк) |
Аннотація | Сучасні умови сьогодення спонукають виробників до впровадження у виробництво асортименту плодової продукції конкурентоспроможних культур з одночасним формуванням споживчих властивостей, високої харчової та біологічної цінності з метою подальшого вдосконалення безвідходного ланцюга використання плодової сировини. Проблема формування та відбору якісних плодів кісточкових культур та їх безвідходне використання в гуманітарному контексті набуває актуальності. Збереження та вживання плодів з підвищеним вмістом БАР має вирішальне значення на територіях що характеризуються стихійними лихами, раптовими та затяжними конфліктами. Південь Степової зони України на даний час є регіоном постійної вразливості та нестабільності, тому особливої уваги потребує питання насичення ринку фруктами, зокрема плодами вишні з підвищеним вмістом основних мінералів та вітамінів. Одним з цінних природних антиоксидантів, що входить до складу плодів вишні є вітамін С. Нині зростає інтерес до необхідності підбору не лише культур, але і окремих сортів з більш високим умістом вітаміну С. Зважаючи на це, метою нашої наукової роботи було здійснити наукове обґрунтування частки впливу абіотичних погодних факторів та сортових особливостей на накопичення вітаміну С у плодах вишні та представити математичну модель, аналіз якої дозволить виявити погодні параметри, що впливають на формування досліджуваного показника у плодах. За результатами експериментальних досліджень визначено, що оптимальним середнім вмістом аскорбінової кислоти на рівні 9,59% та варіативністю показника – 14,0% характеризувалися плоди сорту «Встрєча». Визначено, що на формування фонду аскорбінової кислоти вирішальне значення мають погодні умови (фактор А) з часткою впливу – 69,2%. Проведений кореляційний аналіз показав наявність кореляційної лінійної залежності між сьома погодними факторами (Хі, i=1..7) та вмістом аскорбінової кислоти (Y2) в плодах вишні. Значення парних коефіцієнтів кореляції ry1xi, ry2xii=1…7 знаходяться в межах інтервалу [– 0,55; 0,55], що показує наявність впливу між цими погодними факторами та досліджуваними показниками. Для формування фонду аскорбінової кислоти надважливим абіотичним фактором визначена середньомісячна сума опадів у травні -Δx1 – 37,11%. | ||
Ключові слова | аскорбінова кислота, сорт, терміни достигання плодів, варіабельність, фактор, погодні умови, якість, вишня, гуманітарний контекст, безвідходний ланцюг переробки |