Уманський НУС | сьогодні: 30.09.2020

Встановлення жирнокислотного складу сушених листків стевії (Stevia rebaudiana Bertonі)

Автор(и) Кузнєцова І.В., кандидат технічних наук, старший науковий співробітник, провідний науковий співробітник сектору досліджень та контолю показників якості стевії Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН
Рубрика Первинна обробка продуктів рослинництва
рік 2014 номер журналу №2
сторінки 45-48 індекс УДК 633.3:658.562
Індекс DOI
Аннотація Cтаття присвячена дослідженню вмісту ліпідів у листках стевії та їх оцінці за світовими критеріями. Обгрунтовано, що високий вміст ліпідів та жирних кислот у листках стевії притаманний для стевії вирощеної в агрокліматичних умовах України. Показано можливість застосування показника вмісту ліпідів як ідентифікаційного маркера з визначення країни-виробника. У листках стевії (Stevia rebaudiana Bertonі) ідентифіковано вміст 18 жирних кислот, з яких переважає вміст пальмітинової (С16:0), олеїнової (С18:1), лінолевої (С18:2) і ліноленової (С18:3). Вміст жирних кислот у листках стевії С16 і С18 ряду становить 90,49 % від загальної кількості жирних кислот. У роботі обгрунтовано зв´язок між вмістом ненасичених жирних кислот ліпідів мембран та стійкістю листків стевії до дії низьких температур за високим вмістом у листках дієнових і тридієнових жирних кислот. Встановлено, що листки стевії мають у складі співвідношення ω-6:ω-3 поліненсачених жирних кислот як 2:1, що перевищує співвідношення жирних кислот у соняшниковій, виноградній, кукурудзяній і лляній оліях. Це свідчить про перспективність використання листків стевії як джерела жирних кислот, які необхідні для нормального функціонування організму людини.
Ключові слова листки стевії, ліпіди, жирні кислоти, ідентифікаційний маркер, функціонування, температурний стрес
Завантажити файл    (завантажень: 273)